Почитателка на хляба съм. Отдавна спрях да си купувам хляб от магазина. Няма по-хубаво нещо от домашно приготвения хляб. След като опиташ домашния хляб, разбираш колко голяма е разликата с купешкия. Да не говорим, че издържа страшно много време, не мухлясва. Важно е да се съхранява правилно - увит в кърпа (от естествени материали) и после в найлонова торба.
Откакто ползвам хлебопекарна, става доста лесно и бързо. Рецептата, която ще дам, е за хлебопекарна; адаптирала съм я от рецепта за ръчен хляб ( ще дам източник). Но преди да имам машина правих нея и много ми харесва, затова реших да продължа да я правя. Тя взе, че се получи чудесна.
Продукти:
1/4 кубче мая, която трябва да шупне заедно с 1ч. л. захар (кафява) в 1/4ч.ч. хладка вода
250гр вода
1с.л. оцет
3с.л. олио
1/2с.л. сол
около 630-650гр пълнозърнесто брашно
Приготвяне:
Маята се оставя да шупне за около 10 минути. Най-отдолу се слага водата, солта, олиото и оцета. После брашното и най-отгоре разтворената мая. Аз разбърквам сместа с дървена лъжица, но по принцип не е нужно. Ползвам програмата за пълнозърнест хляб - 3ч.и 40мин. Когато е готов се изкарва, пръска се с вода и се увива с кърпа.
източник
Няма коментари:
Публикуване на коментар