Много обичам да правя баница. Особена традиция е новогодишната баница с късмети. Пробвам най-различни рецепти, но добре ги подбирам и имам няколко любими. Днес правих вита баница, по-скоро банички, защото ги разрязах. Стана безумно вкусна и половината вече я няма :)
![]() |
обичам я по-препечена |
500гр кори за баница (ползвах Фамилия)
8 яйца
200гр сирене
200гр извара
4-5 с.л.кисело мляко
около 100гр масло
Приготвяне:
Маслото се разтопява. Взима се една кора и се маже с масло цялата и върху нея се залепва втора кора. Леко се сгъва и се слага настрана. Това се прави с всички кори. Общо бяха 18 кори, след съединяването станаха 9. Може да ви остане малко масло. Използвах голяма тава 30x40см, която намазах с олио (може и с масло). Ако тавата ви е с незалепващо покритие, не е нужно да я мажете. В купа направих сместта - яйцата се разбиват, добавя се сиренето и изварата; разбърква се добре. Стана доста количество, яйцата нарочно са много заради протеина. Започнах с нанасянето на сместта от първата намазана кора. Внимателно се разгъва и се нанася смес само в средата по дължина. Разпределете си сместта така, че да е равномерно и в 9-те кори (ако са 9). Доста течна е и трябва да се внимава да не изтече от краищата, затова веднага след нанасянето на сместта сгънах кората като съединих единия край с другия и веднага я навих и сложих в тавата. Това се повтаря с всички кори, нареждат се една до друга. Разрязва се на малки банички (колкото големи искате) и се полива останалото масло. Слага се да се пече, аз пека първо само отдолу 10-15мин. и после включвам и отгоре. Но всеки сам познава фурната си. Нямах търпение да поизстине и да я нападна:)
![]() |
за съжаление нямам фотоапарат и снимам с телефона, за което се извинявам |
Няма коментари:
Публикуване на коментар