Много лесна и бърза рецепта. Всяка една рецепта, която харесам, я изпробвам и усъвършенствам докато стигна до най-вкусния вариант. Оригиналната глазура на тази рецепта е с какао, масло, вода и захар, но след много проби и варианти, реших, че е много по-вкусно с шоколад. Ще напиша и този вариант за глазура.
И така, нужните продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
глазура:
1бр.натурален шоколад
70-80 гр масло или прясно мляко
Приготвяне:
Содата се разтваря в киселото мляко и се разбърква добре. Добавят се и останалите продукти за тестото в изброената последователност. Разбърква се добре да стане хомогенна смес.
![]() | |
готовата смес |
Поставя се в намазана и поръсена с брашно тавичка (аз го правя във форма за кекс с дупка) и се пече в умерена фурна, около 170 -180 градуса. Всички фурни са различни и всеки познава своята. Аз първо пека само отдолу около 10-15мин. и тогава включвам и отгоре. Пробвам с клечка за зъби и ако нищо не остане по нея, значи е готов.
![]() | |
сладкишът е готов и все още необърнат |
Оставя се да изстине малко.
![]() | |
готов за намазване |
Глазурата се приготвя като се разтопи на котлона натрошения шоколад заедно с прясното мляко или маслото. Сладкишът се намазва и като изстине напълно се слага в хладилник да се стегне глазурата.
![]() | |
обилно намазан и изкушаващ |
![]() |
вече ми прилича на торта..с дупка :) |
7 с.л. вода
1 ч.ч. пудра захар (или кристална)
1 с.л. какао
125гр масло
Приготвя се като на котлона се слагат съставките и се бърка докато захарта се разтопи. Полива се върху сладкиша и се слага в хладилник.
Калоричността на сладкиша е:
общо сладкиш + глазура 1395гр. = 5014ккал, т.е.100гр. = 360ккал.
Няма коментари:
Публикуване на коментар