неделя, 29 април 2012 г.

Сладкиш "Негърче" с шоколадова глазура

 Много лесна и бърза рецепта. Всяка една рецепта, която харесам, я изпробвам и усъвършенствам докато стигна до най-вкусния вариант. Оригиналната глазура на тази рецепта е с какао, масло, вода и захар, но след много проби и варианти, реших, че  е много по-вкусно с шоколад. Ще напиша и този вариант за глазура. 
И така, нужните продукти:

       1 кофичка кисело мляко
       1 ч.ч. захар
       1 1/2 ч.ч. брашно
       2 с.л. какао
       1 ч.л. канела
       1 ч.л. сода бикарбонат
       1/2 ч.ч. олио
             глазура:
       1бр.натурален шоколад
       70-80 гр масло или прясно мляко

  Приготвяне:
Содата се разтваря в киселото мляко и се разбърква добре. Добавят се и останалите продукти за тестото в изброената последователност. Разбърква се добре да стане хомогенна смес. 

готовата смес

Поставя се в намазана и поръсена с брашно тавичка (аз го правя във форма за кекс с дупка) и се пече в умерена фурна, около 170 -180 градуса. Всички фурни са различни и всеки познава своята. Аз първо пека само отдолу около 10-15мин. и тогава включвам и отгоре. Пробвам с клечка за зъби и ако нищо не остане по нея, значи е готов. 

сладкишът е готов и все още необърнат
Оставя се да изстине малко. 

готов за намазване

Глазурата се приготвя като се разтопи на котлона натрошения шоколад заедно с прясното мляко или маслото. Сладкишът се намазва и като изстине напълно се слага в хладилник да се стегне глазурата.
 
обилно намазан и изкушаващ

вече ми прилича на торта..с дупка :)
          Оригинална глазура:
       7 с.л. вода
       1 ч.ч. пудра захар (или кристална)
       1 с.л. какао
       125гр масло
Приготвя се като на котлона се слагат съставките и се бърка докато захарта се разтопи. Полива се върху сладкиша и се слага в хладилник.

   Калоричността на сладкиша е:
   общо сладкиш + глазура 1395гр. = 5014ккал, т.е.100гр. =  360ккал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар